banner
item6

De vergeten steden van de Zijderoute
Cultuurhistorische reis naar Turkmenistan (algemene reisbeschrijving)

Parsaban organiseert in het voorjaar van 2020 een bijzondere cultuurhistorische reis naar het mooie en ongerepte Turkmenistan.

Het gebied dat heden Turkmenistan wordt genoemd, lag in het verleden in het hart van de Zijderoute. De vele indrukwekkende ruÔnes en monumentale bouwwerken in Turkmenistan vormen de stille getuigen van het rijke verleden van het land.

Het huidige Turkmenistan heeft zijn ontstaan te danken aan de Bolsjewieken. Onder aanvoering van Jozef Stalin deelden zij het Russische Centraal AziŽ op in semiautonome Sovjetrepublieken, en zo ontstond Turkmenistan SSR.

Na het uiteenvallen van het Sovjet Rijk werd Turkmenistan een onafhankelijke republiek, bewoond door met name Turkmenen.

Deze reis brengt u langs prachtige steden van de oude zijderoute, zoals Merv (UNESCO), Nissa (UNESCO) en Konya Urgench(UNESCO). Van deze voormalige hoofdsteden van grote wereldrijken zijn nog indrukwekkende monumenten bewaard gebleven, desolaat gelegen in uitgestrekt steppenland.
Ook brengt de reis u met 4X4 terreinwagens naar de 5000 jaar oude opgravingen van Gonur Depe waar langs de Margab rivier de vuurtempels van vermoedelijk de oudste vuur-aanbiddende beschaving ter wereld, te bewonderen zijn.

Turkmenistan kent behalve deze bijzondere opgravingen een aantal unieke natuurgebieden. Vanuit Balkanabat rijdt u met terreinwagens naar de Yangykala Canyon waarvan de rots kleuren, overlopend van diep rood naar licht groen, onovertroffen zijn. Ook brengt u tijdens de reis een bezoek aan het natuurreservaat van Karakala waar de rotsen zich hebben gevormd tot een wonderlijk maanlandschap, de Dekhistan oase, de sumbar rivier vallei, de Kaspische zee, het ondergrondse meer van Kow Ata en de indrukwekkende brandende krater in de Karakum woestijn.

Tijdens de reis komt de recente geschiedenis en hedendaags Turkmenistan ruim aan bod door middel van een uitgebreide excursie door de stad Asjchabad langs de megalomane marmeren bouwwerken, een bezoek aan de imposante Turkmenbashi moskee waar Niyazov begraven ligt, en een bezoek aan het spectaculair gelegen fort van Geok Depe dat als laatste bastion van de Turkmenen standhield tegen de Russen.

Deze reis aan het onontdekte Turkmenistan brengt u in aanraking met het rijke verleden, de unieke natuur, de bewogen recente geschiedenis en de vriendelijke bevolking van het land.

Voor deze reis hebben we gekozen voor verblijf in goede 4* hotels en een overnachting in een comfortabele yurt in de Karakumwoestijn.

Reisleiding op academisch niveau
Deze reis wordt begeleid door reisleider met zeer gedegen kennis van de oudheid, moderne geschiedenis en architectuur van het gebied.

Cursus Centraal AziŽ
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de cursus Centraal AziŽ. De cursus neemt een hele dag in beslag, waarbij aan de hand van een PowerPoint presentatie de geschiedenis van Centraal AziŽ chronologisch wordt besproken.
Tijdens de informele lunch maakt u kennis met uw medereizigers en de reisleider.

Bij uw reis is tevens inbegrepen de Syllabus Centraal AziŽ en geografische kaarten van de oudheid. (Publicatie Parsaban)

Algemene lezingen
Naast deze voorbereidende bijeenkomst organiseert Parsaban regelmatig algemene lezingen voor de reizigers. Deelname aan deze lezingen is kosteloos!

Lees meer over het aanbod van onze lezingen op dit moment >>>

Karakter van de reis
De groepsreizen van Parsaban hebben een cultuurhistorisch karakter.
De bedoeling daarvan is dat u uw ervaringen tijdens de reis goed kunt plaatsen in de culturele en historische ontwikkelingen van het gebied waardoor uw reis een diepgaand karakter krijgt. De verhandelingen/lezingen tijdens de reis worden gehouden op een voor ieder toegankelijke wijze.

Naast de excursies en lezingen is er ook ruimte voor individuele invulling van uw reis. De excursies zijn zodanig gepland dat u in bijna alle steden een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kan.

Deze reis kan verlengd worden met bezoek aan de zijderoute-steden van Oezbekistan.
Lees hier meer over de combinatiereis Turkmenistan & Oezbekistan >>>

item7

Reisroute:

Dag 1
Amsterdam - Asjchabad (Turkmenistan)

Dag 2
Asjchabad
(Stadsexcursie en Nissa UNESCO)

Dag 3
Asjchabad - Mary
(via Anau en Abiverd)

Dag 4
Mary
(excursie Gonur Depe)

Dag 5
Mary - excursie Merv (UNESCO) - Asjchabad

Dag 6
Asjchabad - Serdar (via Gypjak, Deopk Depe, Kow Ata & Nohar)

Dag 7
Serdar - Balkanabat (Via Dekhistan, Karakala & Sumbar)

Dag 8
Balkanabat - Turkmenbashi (via Gozli Ata & Yangikala Canyons)

Dag 9
Awaza - Dashoguz (binnenlandse vlucht)

Dag 10
Dashoguz - Kunye Urgench (UNESCO)- Darwaza

Dag 11
Darwaza - Asjchabad
(bezoek markt van Asjchabat)

Dag 12
Asjchabad - Amsterdam


 

Reisleiding: Monique Stommel

Monique begon haar loopbaan als kunstenaar/docent beeldende vorming (Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg,).
Zij studeerde tevens kunst- en architectuurgeschiedenis (Universiteit Leiden), met een specialisatie in  kunst- en architectuur in Islamitische landen.

Zij verzorgt  cursussen en lezingen, vaak in combinatie met  kunst-en cultuurhistorische reizen naar verschillende bestemmingen. Zo doorkruiste zij de afgelopen jaren de zogenaamde ’Zijderoute-landen’ in West- en Centraal AziŽ, waaronder de voormalige ‘Sovjetrepublieken’  Turkmenistan en Oezbekistan en Iran als reisleidster en privť.

item4

 

 

 

© PARSABAN, 2008-2021