banner
P5110842

"Van steppennomaden tot wereldveroveraars"
Cultuurhistorische reis Oezbekistan (15 dagen)

Deze reis gaat door de legendarische steden Samarkand, Bukhara en Khiva en de minder bekende Fergana vallei in het oosten van Oezbekistan met als hoogtepunt de zondagsmarkt van Margilan.

Tevens behoort een unieke excursie naar de archeologische opgravingen van het antieke Rijk van Khorezm tot een van de hoogtepunten van deze reis.

Het gebied waar de huidige republiek Oezbekistan zich bevindt, vormde van oudsher het centrum van de sedentaire beschavingen. De steden Samarkand en Bukhara vormden al eeuwen voor onze jaartelling centra van handel, kunst en wetenschap.
De rijkdommen in deze steden en de vruchtbare grond rond de rivieren Oxus en Zarafshan oefende een grote aantrekkingskracht uit op de nomadische bewoners van de steppelanden.

Tijdens de reis staan we stil bij de verschillende volkeren die dit gebied bewoond hebben, hun religies, gebruiken en kunsten. Zo maken we kennis met de SogdiŽrs die door hun handelsgeest en mobiliteit de weg vrijmaakten voor diversiteit aan culturen en godsdiensten.

Ook maken we kennis met de ongrijpbare Scythen die zelfs de onoverwinnelijke Perzen te slim af waren en met de Turken die na hun bekering tot de Islam hun oorspronkelijk woongebied in steppenlanden inruilden voor stedelijke gebieden in Centraal AziŽ, Iran en later AnatoliŽ.

De Mongolen volgden de Turken op en werden door hun tijdgenoten in Europa en AziŽ gezien als barbaarse krijgers uit de steppelanden die de beschaafde wereld overspoelden. Maar was Chenghiz Khan daadwerkelijk uit op verwoesting van de beschaafde wereld of wilde hij die wereld juist verenigen onder de “oneindige blauwe hemel”?

Voorts staan we stil bij de islamisering van Centraal AziŽ in de 8e eeuw en de invloed daarvan op cultuur, kunst en architectuur.

We zullen tot slot uitgebreid aandacht besteden aan de moderne geschiedenis van Centraal AziŽ; het zeer fascinerende Imperialistische tijdperk van de 18e tot begin 20e eeuw, de annexatie van Centraal AziŽ door de Russen en de komst van de Bolsjewieken tot aan de onafhankelijkheid en vorming van de Centraal Aziatische republieken.

Kortom, een intrigerende reis waarvan u nog lang zult nagenieten.

Reisleiding op academisch niveau
Deze reis wordt begeleid door reisleider met zeer gedegen kennis van de oudheid, moderne geschiedenis en architectuur van het gebied.

Cursus Centraal AziŽ
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de cursus Centraal AziŽ. De cursus neemt een hele middag in beslag, waarbij aan de hand van een PowerPoint presentatie de geschiedenis van Centraal AziŽ chronologisch wordt besproken.

Tijdens de informele lunch maakt u kennis met uw medereizigers en de reisleider.

Bij uw reis is tevens inbegrepen de Syllabus Centraal AziŽ en geografische kaarten van de oudheid. (Publicatie Parsaban)

Cursus oosterse architectuur en ornamenten
Het doel van deze cursus is de reizigers inzicht te geven in de geschiedenis van de islamitische architectuur en ornamenten zodat de prachtige monumentale bouwwerken in Oezbekistan beter tot hun recht komen.. lees meer ...

Karakter van de reis
De groepsreizen van Parsaban hebben een cultuurhistorisch karakter.
De bedoeling daarvan is dat u uw ervaringen tijdens de reis goed kunt plaatsen in de culturele en historische ontwikkelingen van het gebied waardoor uw reis een diepgaand karakter krijgt. De verhandelingen/lezingen tijdens de reis worden gehouden op een voor ieder toegankelijke wijze.

Naast de excursies en lezingen is er ook ruimte voor individuele invulling van uw reis. De excursies zijn zodanig gepland dat u in bijna alle steden een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kan.

P5110836

Reisroute:

Dag 1
Amsterdam - Tasjkent (Oezbekistan)

Dag 2
Tasjkent
(Stadsexcursie)

Dag 3
Tasjkent - Kokand -Fergana
Excursie Kokand

Dag 4
Fergana - Margilan - Tasjkent
(excursie Zondagsmarkt en zijdefabriek)

Dag 5
Tasjkent - Khiva (escursie Khiva)

Dag 6
Khiva (stadsexcursie)

Dag 7
Khiva,
excursie het rijk van Khorezm


Dag 8
Khiva - Bukhara

Dag 9
Bukhara

Dag 10
Bukhara
Excursie Mausoleum Naqshbandi
& de paleizencomplex Bukhara

Dag 11
Bukhara - Samarkand
(via Rabati Malik Karavanserai)

Dag 12
Samarkand
Stadsexcursie

Dag13
Samarkand
Excursie Masoleum Hoja Ismail

Dag14
Samarkand - Tasjkent
(vrije ochtend Samarkand)

Dag15
Tasjkent - Amsterdam

 

item5

Reisleiding P9251566

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, Kaukasus en Centraal AziŽ.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Hij beheerst de Nederlandse en Farsi taal vloeiend en heeft in Nederland gewerkt als beŽdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie.
Ook beheerst hij de Engelse, Spaanse en Arabische taal.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden Oosten en de oosterse (Islamitische ) kunst en architectuur.

Hij beschikt over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.

 

© PARSABAN, 2008-2021